Epidemiolog Predrag Kon riješio misteriju: Da li snijeg pomaže širenju virusa? - Otprilike Novo

Epidemiolog Predrag Kon riješio misteriju: Da li snijeg pomaže širenju virusa?

POSLJEDNJIH NEKOLIKO DANA, OBOLJELO JE NA NEKOLIKO HILJADA OD KORONA VIRUSA, A U SRBIJI JE PREKO TRISTO LJUDI OBOLJELO ZADNJIH NEKOLIKO DANA, IMALI SMO I NEKOLIKO SMRTNIH SLUČAJEVA KAD JE RIJEČ O SRBIJI, ALI I ZEMLJAMA REGIJE.

U posljednje vrijeme, svi pričaju o snijegu.

Na pitanje da li su kineske kolege prenijele da će na širenje virusa utjecati snijeg, Predrag Kon, inače priznati epidemiolog je rekao da nisu razgovarali o tome, ali je činjenica da se virus na hladnom vremenu duže zadržava, odnosno na snijegu.

Kad je riječ o virusima, poznata je činjenica da oni opstaju na niskim temperaturama, suprotno od našeg ubjeđenja da virusi ne djeluje kad snijeg padne, nema veze s istinom to.

Zadržava se duže na snijegu, nego u toplom vremenu, u sekretima čovjeka se nalazi virus, ako čovjek samu površinu snježnu zagadi, sigurno da će duže ostati.

A kako će se sa snijegom ponašati, o tome nisam razmišljao, ne vidim da je opasno to, ako se nakon toga ruke peru, rekao je Predrag Kon.

Naš savjet je da ne izlazite iz kuće, da se čuvate, pazite ovakvih stvari, ako imate nešto da nam kažete povodom našeg rada i informisanja, budite tačni, prenesite nam detaljno šta biste željeli da mi promijenimo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *