Istorijski potez Njemačke skupštine: Primjer svima kako se spašava privreda i građani! - Otprilike Novo

Istorijski potez Njemačke skupštine: Primjer svima kako se spašava privreda i građani!

Njemački parlament, Bundestag, skovao je najveći financijski paket u povijesti za ublažavanje učinaka krize koji prati virusnu pandemiju. Većina zastupnika bila je za novo zaduživanje, ali su također imali i zadrške.

Bundestag je u srijedu izgledao prilično neobično što se može nazvati povijesnim danom:

“Saglasni smo u svim poslaničkim klubovima da se funkcionisanje zakonodavnog tela mora sačuvati u svim okolnostima i da se istovremeno rizik od zaraze mora smanjiti koliko je moguće” – riječi su predsednika Bundestaga Volfgang Šojble na početku.

Veliko zaduženje:

Fond za ekonomsku stabilizaciju trebao bi vrijediti 600 milijardi eura – to je kišobran za velike tvrtke. Država jamči za kredite, pa čak i ostavlja prostor za djelomičnu ili potpunu nacionalizaciju tvrtki kako bi se spasile od propasti. Nakon završetka krize, državne tvrtke trebale bi se ponovno privatizirati.

Mala poduzeća s deset ili petnaest zaposlenika dobivaju subvencije koje im neće trebati vratiti. Za tri mjeseca iznosit će i do 15.000 eura. Država uzima do dvije trećine plaće ljudima koji rade skraćeno radno vrijeme ili su zbog krize prisiljeni neplaćeni dopust.

Stanare je zabranjeno izbaciti napolje:

Niko ne mora da se boji za svoj stan i zdravlje – rekao je ministar finansija!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *