TREĆI PUT ZARAŽEN K0R.ONOM, SVET NA N0GAMA: Oglasili se doktori, EVO ŠTA SE DEŠAVA

Naime, kako javlja “Sputnik”, stanovnik regije Ternopil u Ukrajini po treći se put zarazio virusom corone, što je najavio šef Odjela za zdravstvo lokalne uprave. – Ima pacijenta, treći je put zarazio virus corone. Moramo shvatiti da čak ni oni koji su zarazili virusom nisu sigurni i to ne znači da neće biti recidiva bolesti – rekao je taj dužnosnik. Podsjetimo, prvi slučaj ponovne infekcije koronarnim virusom prijavljen je zimi kod žene iz Južne Koreje, a zatim je ova zemlja prijavila druge, ukupno 227 slučajeva ponovne infekcije. Nedavno je Rumunjska objavila da ima 393 “povratnika”.

koronavirus-1536x853

Dr. Goran Stevanović, direktor Klinike za zarazne i tropske bolesti KCS-a, nedavno je rekao da postoje i pojedinačni slučajevi ponovne infekcije i u Srbiji.

– Nakon određenog razdoblja, imunitet se gubi i tako dolazi do ponovne bolesti – rekao je dr. Stevanović. Imunolog Srdja Janković također je nedavno govorio o ovoj temi. – Znamo za to od prvog mjeseca epidemije u Kini, bio je takav slučaj. Moguće je, ali pitanje je koliko je to učestalo. U osobe koja je zaražena virusom corone ostavlja određeni stupanj zaštite, ali ne znamo u kojoj mjeri i koliko dugo će trajati. Teoretski, postoji mogućnost, ali čini mi se da su to izuzeci, a ne pravilo – rekao je dr. Janković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *