GLAVNI AMERIČKI EPIDEMIOLOG otkrio šta je u VAKCINAMA: OVIME je zaprepastio SVIJET, jezive sumnje su ipak ISTINITE? (FOTO)

0
46

O vakcinama protiv korona virusa priča se još otkako je korona virus zavladao svijetom, a mnogi naučnici su odmah na početku kazali kako nema dvojbe da se ove pošasti možemo riješiti bez vakcine. Naime, nakon što su proučavali virus mjesecima, utvrdili su da nijedan postojeći lijek ne može zaštititi ljude od korone, te da se mora napraviti vakcina koja bi to mogla uraditi. Iako postoji veliki broj lijekova kojima se mogu ublažiti simptomi i pomoću kojih se ljudi mogu lakše izvući iz ove respiratorne infekcije, nijedan lijek ne može djelovati preventivno.

U zadnjih mjesec dana priča oko vakcina se zahuktala poprilično, jer je par država objavilo kako su pri kraju sa testiranjima nove vakcine i da će nakon toga uslijediti registracija, a do kraja godine neke države bi već mogle vakcinisati svoje građane. Ipak, iako to sve zvuči bajno i krasno, to još uvijek nije kraj koroni. Naime, ove vakcine koje su trenutno u proizvodnji i testiranju još uvijek nisu 100% sigurne, odnosno još uvijek se ne može reći da će one biti baš 100% efikasne u borbi protiv Kovida, a ovo je potvrdio i Entoni Fauči, priznati američki epidemiolog, koji je rekao kako vakcina neće biti potpuno efikasna.

Naime, on je tokom online seminara na Univerzitetu Braun rekao kako se ne može još tvrditi da će efikasnost biti preko 75 posto ili više, a također je potvrdio da javno zdravstvo ne smije nikada biti zanemareno, jer nijedna vakcina neće nikada postići do 98% efikasne zaštite, stoga se ne treba još uvijek prerano radovati.

LEAVE A REPLY