IZ KOJEG RAZLOGA OVO NIKO NEĆE DA RADI? Minimalna dnevnica 40 EURA ali nema ko da radi: EVO O KOJEM POSLU JE RIJEČ! - Otprilike Novo

IZ KOJEG RAZLOGA OVO NIKO NEĆE DA RADI? Minimalna dnevnica 40 EURA ali nema ko da radi: EVO O KOJEM POSLU JE RIJEČ!

Uskoro će Srbija ostati bez školovanih slikara, postolara, zidara, tehničara klimatizacije, pa čak i zavarivača, iako je taj posao kod nas vrlo dobro plaćen, ali to je znanje još bolje plaćeno izvan zemlje.

Te će poslove u našoj zemlji obavljati one dlake koje su na to prisiljene, jer današnji tinejdžeri ne prijavljuju te obrazovne profile.

Tijekom ovogodišnjeg upisa u srednju školu, jedan ili dva kandidata prijavila su se za učenje ovih specifičnih zanimanja. Nekima, pa čak i nikome, i zbog toga će ovi smjerovi biti ukinuti.

Nitko se nije prijavio za slikarski posao na Veleučilištu u Kruševcu ili za postolara u Tehničkoj školi u Novom Sadu, nitko nije želio studirati za cvjećara u Poljoprivrednoj školi u Požegi.

U Tehničkoj školi za dizajn u Beogradu bilo je poznato zanimanje za obuku za postolare, iako je bilo simbolično, prijavio se samo jedan kandidat, a nešto više interesa za zavarivača, gdje su se dva učenika prijavila u Tehničku školu na Čukarici , Beograd.

Danas samo pomoćni slikar ili zidar može zaraditi dnevnicu od 30 eura, a da ne spominjemo koliki prihod ima majstor, a dobar majstor u današnje vrijeme može zaraditi ako redovito radi tri liječničke plaće mjesečno. Ali s nama djeca, a posebno roditelji, bježe od toga. Mislim da je to zato što obrtnici ne uživaju određeni status u društvu, rekao je Antić.

Dobro su plaćeni i zavarivači, za koje je prošle godine bila utrka u Srbiji, kada su plaćani čak sedam tisuća eura mjesečno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *