Švicarska zvanično legalizovala istospolne brakove, dva LGBTQ para se već vjenčali!Konačno se legalno mogu puniti!! – Otprilike Novo
Portal July 1, 2022

U petak su se u Švicarskoj vjenčali istopolni parovi nakon referenduma koji je promijenio pejzaž za prava homoseksualaca u zemlji. Među prvima koji su se vjenčali bile su Aline i Laure, koje su zajedno već 21 godinu i svoju građansku zajednicu pretvorile u brak u plišanoj palati Eynard u Ženevi.

Ispod blistavog lustera u dnevnoj sobi sa ogledalom, uz prisustvo desetak bliskih prijatelja i porodice, par je razmijenio dirljive riječi prisjećajući se zajedničkih godina i ljubavi jedno prema drugom.

Švicarska je jedna od posljednjih zapadnih zemalja koja je usvojila istopolne brakove, piše Daily Mail. ‘Sa velikim zadovoljstvom mogu objaviti da ste zvanično vjenčani’, rekla je gradonačelnica Ženeve Marie Barbey-Chappuis, koja je lično vodila prvu ceremoniju.

Prostorija je izbila aplauz dok se par poljubio. Planove švicarske vlade o uvođenju ‘braka za sve’ osporavali su protivnici, koji su uspješno pokrenuli referendum o tom pitanju koji je održan prošlog septembra, prenosi Tuzlanski.ba.

Međutim, 64,1 posto birača podržalo je uvođenje istospolnih brakova, čime je otvoren put za današnje ceremonije. Nakon današnjeg prvog braka, Barbey-Chappuis je rekla: „Bilo je veoma dirljivo. To je veliki trenutak i šalje veoma snažnu poruku društvu – da budete slobodni da volite i da budete voljeni.

Simbolika je bila posebno jaka, kao i emocija. Krajnje je vrijeme da brak postane savršeno ravnopravan u Švicarskoj.” Švajcarska je 17. zemlja u Evropi koja je usvojila istopolne brakove. Holandija je prva napravila promjenu 2001. godine. Međutim, širom svijeta istopolni brakovi ostaju nepriznati ili ilegalni u 84 posto zemalja.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*