Ovo su prizori sa ‘naj ..eksi grobnice‘ na svijetu: žene se masovno trljaju o skulpturu Victora Noira, jer to, kao, povećava plodnost! Ispočetka bi samo protrljale izbočinu, ali… – Otprilike Novo
Portal December 17, 2022

Iako su Louvre i Eiffelov toranj na vrhu liste svakog turista koji putuje u Pariz, jedna od iznenađujućih atrakcija grada su pariška groblja, posebno Pere-Lachaise, 

Posljednje počivalište značajnih ličnosti, kao što su Oscar Wilde, Jim Morrison i Chopin, mjesto je koje svake godine posjeti oko tri miliona ljudi.

Međutim, među poznatim spomenicima ističe se grob koji je stekao kultni status, uprkos činjenici da je njegov vlasnik živio prilično običnim životom. Riječ je o Victoru Noiru, novinaru koji je radio za francuske novine La Marseillaise do svoje smrti 1870. Imao je samo 22 godine kada je umro.Uprkos prilično običnoj karijeri, Noira je na kraju ubio princ Pierre Bonaparte, rođak Napoleon III., koji je vladao u to vrijeme. Naime, princ je bio uvrijeđen stavovima La Marseljeze o njegovoj porodici i izazvao urednika na dvoboj.

Noir je poslan da dogovori vrijeme i mjesto sukoba, ali tada je izbila tuča i Bonaparte je ubio Noira.

Njegova smrt izazvala je Bonapartea da se suoči sa bijesom javnosti, posebno jer je na kraju oslobođen optužbi za ubistvo.

To je čak dovelo do niza nasilnih demonstracija, a Victor Noar je postao revolucionarni simbol, a više od 100 hiljada ljudi prisustvovalo je njegovoj sahrani.

Ali to nije glavni razlog zašto ovaj običan čovjek i danas na grobu prima brojne bukete i vijence cvijeća.

Često nazivana “najseksi grobnicom na groblju”, grobnica Viktora Noira sastoji se od skulpture muškarca u prirodnoj veličini autora Julesa Daloua.

Figura leži ravno na leđima, sa otvorenim kaputom i šeširom koji leži na boku, pored noge.

Iz nepoznatih razloga, Dalou je napravio vrlo uočljivu izbočinu ispod pojasa na skulpturi, što je pokrenulo stvaranje bizarnog mita koji je na kraju učinio da je grob Viktora Noira simbol plodnosti i seksualne sreće.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*